Persoane interesate

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 9 noiembrie 2007

ARDEI UMPLUTI ''jenyk''






INGREDIENTE;

-ardei gras,carne tocata de vita,1 cutie de ciuperci maruntite ,ceapa,1 cutie de rosii decojite CIRIO,ulei de masline,oua[optional],sare,piper,marar,ierburi aromatice;coriandru,cimbru,busuioc,praf de ghimbir,ienihabar,boia dulce.


METODA DE PREPARARE;

Li se taie capacelele ardeiilor dinspre coada,se curata de seminte,se spala si se lasa la scurs.




Se taie ceapa marunt si se caleste in ulei de masline cu putina apa.




Se adauga ciupercile din cutie,scurse,spalate si maruntite.Se acopera cu apa si se lasa la fiert.






Urmeaza carnea tocata si se continua fierberea!





La sfarsit,se adauga rosiile pasate din cutie.





Se pune capac si se lasa sa scada zeama, la foc mic.





Se mesteca din cand in cand!




Se lasa la racit si spargem 1-2 oua ca sa se lege compozitia.Se adauga verdeata tocata marunt si cate putin din ierburile aromatice.
Se potriveste de sare si piper.





Umplem ardeii cu preparatul din carne.






Pentru ca nu le-am pus capacelele,mai usor mi-a fost sa le ''astup gura'',trecandu-le capetele prin tarate, ca sa nu iasa compozitia.
Dupa aceea,depozitam ardeii in cratita si-i acoperim cu apa.





Se pune un praf de sare, piper,1-2 foi de dafin.Se pune capacul si se lasa sa fiarba pe aragaz sau in cuptor pt.20-30 min.




PREZENTARE;

Cu smanatana,bineinteles!



SPAGHETTI CU CIUPERCI ''mico''





PREGATIM UN SOS DE ROSII CU CIUPERCI PT SPAGHETTI.

INGREDIENTE;

- ciuperci 600g. spalate, palariile taite cu cutitul felii subtiri, piciorusele tocate marunt
- o ceapa, 5 catei usturoi, tocate marunt
- 4 linguri ulei de masline
- 5 linguri cu varf bulion


METODA DE PREPARRE;


Se caleste ceapa si usturoiul 2 min. in ulei, la foc mic,




Se adauga ciupercile, se calesc si ele 2-3 min. amestecand cu lingura,






Apoi se presara sare. Ciupercile isi vor lasa zeama.





Se adauga bulionul, se mai fierb cateva min.




Dupa ce se stinge focul se adauga cimbru, piper, busuioc, sau ce va place, eventual chili. Se pune capacul si se lasa cateva minute sa se dezvolte aromele.


ZACUSCA CU CIUPERCI ''a la mico''







INGREDIENTE;


ciuperci 500g.
gogosari 2kg.
ceapa 800g.
200 ml. ulei
7 linguri cu varf bulion bun
2 capatani usturoi
sare, foi de dafin, piper boabe, cimbru, busuioc, marar .



METODA DE PREPARARE;


Se toaca la robot ceapa si gogosarii.







Ciupercile se taie cu cutitul felioare (eu am cumparat pleurotus).
Se caleste ceapa 5 min., apoi se adauga gogosarii si ciupercile, foile de dafin si piperul, se mai fierb cam 10min, se adauga bulionul, se fierbe inca 5min., amestecand din cand in cand,ca se cam lipeste.
Dupa ce se stinge focul se adauga condimentele si usturoiul.






Se pune in borcane mici (mi-au iesit 7) care se fierb la bain- marie 1 h. si pentru mai mare siguranta se mai fierb si a doua zi.


CIOCOLATA SI DERIVATIILE EI








CIOCOLATA NEAGRA este bogata in magneziu, potasiu, fosfor si vitamina B. Consumul de ciocolata are efecte benefice pe termen lung asupra sanatatii, la fel ca si vinul rosu sau ceaiul verde! Scade presiunea ridicata a tensiunii!
Deci,cea neagra;CEA MAI BUNA!
DACA O VEI PREGATI IN CASA,NU UITA;cu cat ciocolata este mai neagra,cu atat e mai sanatoasa!

Nu uita sa contrabalansezi consumul de calorii. Doar 100 de grame de ciocolata neagra poate contine 531 de calorii. Daca mananci aceeasi cantitate de mere, vei avea doar 52 de calorii, dar nu vei mai beneficia de scaderea presiunii sangelui

CIOCOLATA ALBA este facuta din unt de cacao, zahar, lapte si arome (de ex. vanilie)-

CIOCOLALA CU LAPTE este facuta din lichior de cacao, unt de cacao, zahar, lapte si arome.

CIOCOLATA AMARUIE este facuta din lichior de cacao, unt de cacao, zahar si arome.

Dupa unii ciocolata alba nu e recunoscuta ca ciocolata pt. ca nu contine lichior de cacao, ci numai unt de cacao. In Codex-ul Alimentaris al standarurilor internationale de ciocolata nu include ciocolada alba, ci o clasifica la un standard propriu, numit dulciuri din unt de cacao. La acest standard produsele trebuie sa aiba o cantitate de cel putin 20% unt de cacao.


Ciocolata, ca si dulciurile, trebuie consumata moderat si rational. Degustatorii pasionati stiu ca ciocolata de cea mai buna calitate contine 50-70% masa solida de cacao. Ea contine putine proteine, ceva mai multe zaharuri si unele minerale. Ciocolata amaruie e o sursa de magneziu si fier. La unele persoane provoaca migrene. La 100g contine circa 500 calorii.

Se considera ca ciocolata ridica nivelul de serotonina si endorfina din creier, ce creeaza o stare de bine (a se vedea, bomboanele de ciocolata gustate de indragostiti si ciocolata pe care o mancam cand suntem deprimati). Ciocolata contine si cofeina, crescand capacitatea de atentie.


Ciocolata se obtine prin adaugarea de zahar in lichiorul de ciocolata, si de grasime, lapte, unt de cacao.

Un inlocuitor al ciocolatei din cacao e ciocolata din roscove, din pastaile careia se obtine o pudra asemanatoare, bogata in zaharuri naturale, si mai saraca in stimulenti si substante minerale; ciocolata de roscove are insa de multe ori la fel de multe calorii, fiind fabricata prin adaos de ulei de cocos sau ulei vegetal.

Dintre dulciuri, ciocolata e cea mai putin periculoasa pentru dinti, probabil pentru ca e inghitita imediat, sau poate datorita taninului si grasimii ce inhiba dezvoltarea bacteriilor.


CIOCOLATĂ PENTRU TOPIT – este utilizată de profesionişti în obţinerea deserturilor bazate pe ciocolată. Este de mai multe feluri: albă, cu lapte şi neagră. Mod de conservare: între 18 şi 24 de grade Celsius, NICIODATĂ la frigider! Ciocolata se topeşte la o temperatură între 40 - 45 de grade şi nu trebuie să intre în contact direct cu sursa de căldură. Este indicat să se topească la bain-marie.





Alte derivatii din ciocolata.

PRALINĂ – migdale sau nuci în cantitate egală cu zahărul.

GANACHE – amestec de ciocolată cu frişcă sau smântână. Poate fi aromatizată sau naturală.

GIANDUJA –pralină cu ciocolată cu lapte, în care predomină nucile.














Trufele cu ciocolata reprezinta un desert rafinat,la ocazii deosebite.


Reteta principala -

TRUFE DE CACAO.






125 g cacao de calitate superioara
250 g zahar pudra
75 g unt moale
100 ml frisca lichida
-----------------------------------------------------------
cacao, zahar pudra amestecat cu zahar vanilat

Se amesteca toate ingredientele (pana la linie) cu mixerul pana se face o pasta. Se da la rece. Se ia din compozitie cate o lingurita si se formeaza cu mainile reci (!) bile. Mainile se tot baga in apa rece, altfel bilele se inmoaie. Se dau prin cacao sau prin zahar pudra amestecat cu zahar vanilat.
Se pastreaza in frigider, iar inainte de a fi mancate e bine sa le aducem la temperatura camerei, astfel isi dezvolta cel mai bine aroma.

Variatii:
Trufe cu rom: se inlocuiesc 2 linguri de frisca (pe care le luam din cele 100 ml) cu rom

Trufe cu miere: se inlocuiesc 2 linguri de frisca (pe care le luam din cele 100 ml) cu o lingura mare de miere.

Trufe cu smantana: se inlocuieste frisca cu 150 g smantana groasa


Pentru cei amatori de retete, iata o reteta de trufe:

75g ciocolata amaruie se topesc intr-un vas deasupra unei cratite cu apa fierbinte. se adauga un albus de ou, 15 g unt, 1 lingurita caimac sau smantana slaba si o lingura rom, coniac sau alta bautura alcoolica preferata. se bate pana se ingroasa, se raceste in frigider, pana amestecul e suficient de tare pentru a sta in forme. formati apoi 12 bile, pe care le treceti prin fulgi de ciocolata sau praf de ciocolata calda, asezati-le apoi in cupe mici de hartie si intr-o cutie in frigider; trebuie consumate in cel mult o saptamana.