Persoane interesate

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 20 februarie 2009

COTLETE DE DE RECHIN(jenyk)





Ingrediente;


-bucati de rechin,legume,condimente,o cracuta de busuioc uscat,usturoi,foaie de dafin, suc de rosii si suc de lamaie ...


PREPARAREA;









Bucatile de pestele se spala, se aseaza intr-o tava unsa in prealabil cu ulei. Pe cotletele de peste se aseaza ceapa tocata, rosiile taiate feliute subtiri, ardeii grasi(iuti) curatati si taiati fideluta , usturoiul,o foaie de dafin si cracute uscate de busuioc.
Se acopera cu apa,suc de rosii,sare,piper.
Se introduce la cuptor pentru 3o-50 mim.,la foc potrivit.

SARMALE IN FRUNZA DE VIŢA SI FOI DE VARZA(jenyk)











Sarmalele sunt preparate traditionale romanesti!
Se pot face din diverse feluri de carne(soia) si se pot inveli in foi de varza dulce sau murata,foi de vita sau de stevie.



INGREDIENTE;
;
Eu am avut un amestec din pulpa de vita si piept de pui,dezosata pe care am tocat-o.Am adaugat orezul basmati(ciuperci)spalat,sare,piper,neaparat cimbru si rozmarin,busuioc,suc de rosii Divella,bors(optional)





Prapararea;



Se oparesc frunzele de vita in bors daca-s prea groase,nu insa daca au fost congelate.Eu nu le-am oparit !Fiind pastrate la congelator de asta-primavara,le-am decongelat de cu seara,fara a fi nevoie sa le oparesc,ca sa nu se rupa.

E bine sa culegem (cumparam)frunzele cam in perioada cand infloresc trandafirii.Vita de vie are frunza tanara,cruda si e bine sa o salvam ca sa avem si la iarna.

Sa revin!
Am asezat pe fundul cratitei un strat de varza murata,tocata si cateva bucati de jambon afumat pentru savoare si fragezime.Printre straturi; putin cimbru,boabe de piper,boia dulce,foi de dafin,sau de marar uscat.





Am asezat sarmalutele impachetate cu masina de facut sarmale.



Cu ajutorul acesteia,treaba a mers ca pe roate!
Voila!



Greu ,insa,cu frunzele de varza ca nu infasoara, fiind mai cotoroasa.
Asezate in CRATICIOARA...







Vasul de sarmale se umple cu apa si suc de rosii,(bors,eu nu am pus,nu-mi plac acre!)





Si se acopera obligatoriu cu folie de aluminiu.
Se da la cuptor,intai la foc potrivit,apoi,mic.Se verifica din cand in cand,sa fiarba-n zeama.Daca mai scade,se completeaza atunci cu apa.
Testati si vedeti daca s-a fiert frunza.Ale mele cred ca au stat in jur de 2-3h si dupa cum va inchipuiti,se topeau in gura!
Imi plac mai rumenite,scazute!




Se servesc calde sau reci;



Cu iaurt sau smantana.




Puteti folosi cu aceeasi umplutura,infasurate in frunze de varza murate sau crude.
Pe cele crude,le opariti 3-5 minute in bors,inainte de rulare.
Sa aveti spor la gatit!

FILE DE PESTE -SALAU ,LA CUPTOR(jenyk)




Se incinge mai intai cuptorul.

Fileu de peste spalat si zvantat, se pune in tava,se presara cu sare si piper,ierburi aromate.
Se unge cu mustar Dijon si se da la cuptor, pentru 35-45 de min.





SE SEVESTE CU DIFERITE GARNITURI.




ARDEI UMPLUTI SI SARMLUTE DE POST(jenyk)




Am sa prezint 2 feluri de produse de post;ardei umplut si sarmalute de post.Umplutura e aceeasi, numai ``carcasa`` difera,dupa cum se vede!

Avem nevoie de: ardei gras(mie imi plac ardeii rosii, sunt mai aromati) sau kapia,Frunze de varza(sau de vitza),orez basmati , 2 conserve de ciuperci (ciuperci proaspete), putin patrunjel si , 2 conserve de rosii decojite in bulion, sau pasta de tomate,condimente


Preapararea;


Se inabuse ceapa tocata in ff.putin ulei si apa.Se adauga ciupecile taiate fin si orezul spalat.La final putin bulion ,sare,piper,cimbru,busuioc.
Lasati sa raceasca si umpleti ardeii sau infasurati sarmalele ,cu grija.

In caz c faceti cu varza murata;desfaceti-le de foi si spalai-le. Daca se constata ca varza este prea sarata, se lasa de cu seara ,la desarat. Foile spalate se portioneaza si se umplu pachetele cu compozitia de mai sus.

Intr-un vas se alterneaza cate un strat de sarmale(ardei) si unul de varza taiata marunt si se acopera cu apa. Se lasa la fiert la foc potrivit cu capac pana ce compozitia este bine fiarta. Se poate servi cu smantana.

Lipsa de carne o puteti substitui cu granule de soia sau in lipsa acesteia puteti pune mai multe ciupercute.

Se acopera preparatele cu apa,suc de rosii , in care s-au introdus cateva boabe de piper si 1-2 foi de dafin.Lasati sa fiarba cat mai incet in cuptor.

Sarmalele puse pe foc;


La final se adauga verdeata. Se servesc calzi sau reci...
VOILA!

OMLETA TARANEASCA(jenyk)





INGREDIENTE;
Jambon de vita,ardei gras rosu si verde,oua,patrunjel,sare,piper,busuioc,ceapa(optional)

Preparare;


Se incinge uleiul,se caleste ceapa cu jambonul de vita ,taiat bucatele.Eu mai fac si cu ton maruntit de la conserva.Dupa cum se vede,m-am grabit la tocat legumele.
Se adauga ardeii,se mai lasa putin,dupa care se condimenteaza.



Mie imi plac legumele mai crocante,mai in stare naturala si nu le las mult pe foc sa se inmoaie.
Se cuprinde toata mixtura din tigaie cu ouale batute(nu mult),rumenind-o pe ambele parti.





Se poate servi cu o salata sau cu muraturi.

Salata de rubarba.

SUFLEU DE CONOPIDA (jenyk)





INGREDIENTE;


conopida,piept de pui fiert sau gratar,oua,cascaval,smantana,condimente..
Prepararea;

Dupa ce se curata conopida,de inlatura cotorul,se spala iar buchetele se fierb ib apa sarata,20 de min.Se scurge si se lasa sa se raceasca.
Pregatim cratita in care punem putin ulei,pe fund,randul de conopida framantat cu mana ,in care am presarat; sare,piper,busuioc si delicat conform





Peste care punem un alt rand cu ce fel de carne(merge si tocatura) aveti prin frigi,eu am niste piept de pui ramas de la gratar




Se adauga cateva oua batute bine,in care am ras putin cascaval,putina smantanica.


Dupa care,se introduc la cuptor (incins in prealabil), la foc convenabil...



Cine doreste poate adauga in oricare din sufleuri,legume de sezon,congelate si sa inlocuiti carnea ,cu bucati de soia,sunca presata...etc.






Se poate servi cu smantana sau iaurt,dupa preferinta!
E delicioasa!